Kde nás nájdete:

SPOSA BB - FAMILKA
Horná 67
974 01 Banská Bystrica
(Kancelária na 3. poschodí)

zobraziť na mape

Kontakty:

mobil: +421 911 360 641
e-mail: sposabb@familka.sk
www.familka.sk

Familka.sk v sieti Facebook

04.09.2011

Zázvor v tehotenstve

ilustratívny obrázok

Zázvor je úžasný pomocník v kuchyni aj v domácej lekárničke. Dokáže zahriať lepšie ako varené víno, či teplá deka, jedlám aj dezertom dodá ten správny "říz". Odporúča sa aj pri žalúdočných problémoch a tehotenských nevoľnostiach.

Väčšina zdrojov však odporúča zázvor v tehotenstve užívať s mierou a v malom množstve. Lenže čo je to "s mierou"?
Táto otázka ma až tak netrápila, kým sa tehotenské problémy nezačali týkať aj mňa. Netrpela som síce zvracaním, ale môj žalúdok veru nebol v najlepšej kondícii. Zázvoru som sa však pre istotu vyhýbala, keďže môže vraj vyvolať sťahy maternice.
Kríza prišla s jesenným nachladnutím, ktoré bolo najhoršie za posledných niekoľko rokov. Vždy som sa liečila prírodnými prostriedkami - ticho, teplo, tekutiny a veľa silného zázvorového čaju. Silného až tak, že z neho slzili oči, hrdlo pálilo ako vyprahnutá púšť a nezriedka sa mi z neho čkalo.
Odhodlala som sa neriskovať a vydržať! Choroba ma však ani po 3 dňoch neopúšťala a dokonca sa zhoršovala. Keďže v treťom mesiaci tehotenstva som nemienila začať sa napchávať liekmi, zostávalo mi už len cesnakové mlieko s karamelom. To síce zabralo na kašeľ a priedušky, ale stále to nebolo ono.
Tak som to vzdala a s rezignovaným povzdychom "nech sa stane, čo sa má stať", som si zázvorový čaj predsa len navarila. Najprv opatrne - 2 plátky zaliate vriacou vodou. A čakala som čo sa stane. Nestalo sa nič. A keďže nálev chutil ako trošku pikantná voda, postupne som dávku zvyšovala až na 5 plátkov, ktoré som sa nakoniec odvážila uvariť.
Konečne sa dostavila úľava a pochopenie, čo je to "s mierou". Zázvorový čaj, na to aby bol účinný, nemusí chutiť ako čerstvo nastrúhaný veľkonočný chren! A môže zaškodiť len keď ho budete piť taký silný, že vyvoláte protesty vašej bránice.
Odvtedy sa zázvorový čaj stal mojím obľúbeným liekom na väčšinu tehotenských neduhov. Pomohol mi zlepšiť chuť do jedla, posilniť imunitu a dokonca sa popasovať s pálením záhy.

Autor: Mgr. Ivana Hrbáľová
Zdroj: www.baoba.sk