Kde nás nájdete:

SPOSA BB - FAMILKA
Horná 67
974 01 Banská Bystrica
(Kancelária na 3. poschodí)

zobraziť na mape

Kontakty:

mobil: +421 911 360 641
e-mail: sposabb@familka.sk
www.familka.sk

Familka.sk v sieti Facebook

31.05.2018

ŽI A NECHAJ ŽIŤ 2018 POĎAKOVANIE

ilustratívny obrázok

Piaty ročník podujatia prioritne viazaného na rodiny s osobami s autizmom, ale aj iné znevýhodnenia a zdravých.

 Zi a nechaj zit 2018_Podakovanie partnerom

Keď sme minulý rok dávali názov podujatiu , napadla ma krásna pesnička od Mariky Gombitovej ŽI A NECHAJ ŽIŤ, ako dieťa som ju mala veľmi rada a ako som dospela , práve speváčka Marika Gombitová sa mi stala vzorom človeka, ktorý prekonal mnohé úskalia života s úsmevom na tvári .  Možno to tak vníma  okolie , ale dnes ako mama chlapca s autizmom a viacnásobným postihnutím viem, koľko bolesti sa za takým úsmevom ukrýva.

ŽI A NECHAJ ŽIŤ 2018 bol plný krásnych okamihov, ktoré sú odmenou za prežité trápenie.

Miesto , kde sa dejú zázraky, je v krásnej záhrade za budovou Špeciálnej základnej školy na Ďumbierskej ulici 15., kde už štvrtý rok naše rodiny s osobami s autizmom nachádzajú prechodný domov. Pomoc pani učiteliek  a personálu školy pod vedením pani riaditeľky Lýdii Miklošovičovej   je to, čo celému podujatiu dáva ten pokoj, ktorý tak veľmi naše rodiny s hendikepovanými deťmi potrebujú. Dlhoroční partneri a priatelia Silvia Žabková , Erika Karová s rodinou, rodičia zo SPOSA BB , dobrovoľníci z TESCA a DM Spoločne . Jožko Hucman, ktorí s priateľmi navaril chutný guláš, ktorý zasýtil mnohých , ktorí prišli v sobotu na  akciu.

Celý týždeň pred podujatím vládlo zlé počasie. V piatok, keď sa stavali stany , ktoré sme priviezli z Obecného  úradu Nemce,  dažďu viseli nohy a všade okolo Banskej Bystrice pršalo. Deti v škole kriedami zdobili asfalt , pomáhali stavať stany a s obavou sme sa pripravovali na neistú sobotu. V noci som svoje myšlienky smerovala k Bohu, aby nám sobotu požehnal, napriek predpovediam na internete, že bude určite pršať. A požehnal , ráno ma privítala blankytná modrá obloha , vo farbe našich tričiek.

Ráno sa to začalo, doťahovanie vecí, varenie guľášu, príprava pohostenia a pitného režimu. Vďaka spoločnosti URPINER , nikto neostal smädný. Všetko sa vypilo do poslednej kvapky. Občerstvenie nám sponzorsky zabezpečili firmy LUNTER, TESCO, PIZZA EVIJO, SPIG s.r.o.

Dobrovoľníci z TESCA priniesli pre deti  koláčiky a hračky za odmenu, pripravili si strelnicu pre deti , kde strieľali s umelohmotných pušiek. Deti sa od neho nedokázali odtrhnúť.  Toľko detskej radosti na jednom mieste, ale nie len detskej, aj odrastenejšie deti s autizmom si tu našli miesto.

Skákací hrad bol plný drobcov  i väčších detí. Všetci spotení , ako myši, ale šťastní.

Klauni z Červeného nosa potešili detičky, ale pohladili aj duše tých odrastenejších, premenili ťažšie myšlienky na ľahšie.

Maľovanie na tvár od Katky Kriškovej deti aj niekoľkokrát absolvovali a tešili sa z rôznych ornamentov, ktoré im naniesla na tvár.

Pred obedom prišli hasiči na malom hasičskom aute s Dobrovoľného hasičského zboru Nemce, ktorí deťom predviedli rôzne možnosti hasenia, ktoré si aj vyskúšali.  Deti aj niektoré maminky obdivovali auto a mohli si aj vyskúšať, teda aspoň si sadli za volant.

Množstvo tvorivých aktivít vhodných pre všetky vekové kategórie, pre najmenších si prichystali aktivity dámy z Centra včasnej intervencie BB, čarovné mandaly vyrábali deti spolu s našou kreatívnou maminou Miriam Korinekovou , rôzne drobnosti si mohli deti vyrobiť spolu s pani učiteľkami zo školy, ktoré si pre ne pripravili aj športové aktivity a rôzne aktivity zamerané na hrubú a jemnú motoriku.  Obohatením bola aj výroba cukrovej vaty, ktorú si mohli vyrobiť aj samotné deti s asistenciou rodičov.

Tento rok sme pre rodiny, ktoré majú niekoho s celiakiou pripravili aj bezlepkovú zónu, takže každý si prišiel na svoje a nikto nemusel utekať z akcie kvôli hladu. Je dobré mať v tíme , ľudí, ako je naša Vlaďka, ktorá práve takúto vhodnú myšlienku priniesla, keďže má osobnú skúsenosť.

Dospelí , ale aj deti mali možnosť vyskúšať si laserové pušky, ktoré boli obohatením podujatia .

Na akciu ŽI A NECHAJ ŽIŤ 2018 prišla aj pani europoslankyňa Janka Žitňanská, ktorá  nad naším podujatím prevzala záštitu  a krátko pred podujatím poslala prostredníctvom svojej asistentky pre rodiny malé pozornosti, ktoré sme dali v taške  spolu aj s ďalšími drobnosťami od Prvej stavebnej sporiteľne, SPIG s.r.o.  a OZ Erika Karová hneď na začiatku každej rodine, ktorá prišla .

Podujatie sa konalo aj vďaka finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kraja, vďaka ktorému sme zakúpili vybavenie, výzdobu a darčeky pre deti.

Inovatívnym vstupom bol aj simulátor autizmu, ktorý vďaka finančnej podpore Nadácie VÚB a povoleniu vlastníka patentu SPOSA Bratislava , slúži ako reálna osveta špecifického vnímania človeka s autizmom. O simulátor bol veľký záujem.

 

Akcia ŽI A NECHAJ ŽIŤ 2018 bola vyhodnotená účastníkmi, ako jeden z najlepších ročníkov.

 

SPÄTNÉ VÄZBY Z PODUJATIA OD ÚČASTNÍKOV

„Ďakujem za relax. Dúfam, že vás na niečo podobné pozveme do Martina. Majka veľa zdravia, energie a síl. Droppovci z MARTINA.“

 

 

„Skvelá akcia , super ľudia, zabavili sme sa, dozvedeli sa kopu vecí.“

 

„Bolo výborne , zúčastnili sme sa prvý krát a všade bola úžasná atmosféra a kopa úžasných ľudí.

Ďakujeme za zážitok.“

 

„ Boli sme ako rodina na takejto akcii prvý raz, tak nemáme s čím porovnávať. Ale tu sme sa cítili super, hlavne naša dcéra. Ďakujem r. Kamenická.“

 

„Výborná akcia, Ďakujeme. Užili sme si to na jednotku.

Guláš super. Vidíme sa o rok .“

 

„Ďakujeme za krásnu akciu, počasie vyšlo úžasne. Bol dostatok všetkého možného

a dobrého občerstvenia. Veľa vhodných akcií – skákací hrad, oddychová zóna s chládkom,

kreatívne robenie mandál, lego. Trošičku prekážal smrad z hasenia ohňa a siréna. Inak sa

nám páči , každá z nás si niečo našla. Ďakujeme.“

 

„ A opäť po roku sme sa dnes stretli vďaka výnimočnej žene Majke Helexová Babalová a jej

spolupracovníkom z banskobystrického združenia SPOSA na podujatí Ži a nechaj žiť. Oni

všetci, spolu aj s dobrovoľníkmi, pripravili nielen skvelý program pre deti s autizmom a ich

rodiny, ale vymodlili aj krásne slnečné počasie